Kako dati lijek djetetu

Uspješno davanje lijeka djetetu ponekad zahtijeva dosta kreativnosti. Ovdje je nekoliko savjeta koji će vam možda pomoći da to obavite lakše i s većim uspjehom.

Prilagodite okus lijeka svom djetetu

Isti lijek se možda može kupiti u nekoliko okusa i oblika. Držite se onog koji vašem djetetu najbolje odgovara. Neki lijekovi su boljeg okusa od drugih.

Nekoliko savjeta o tome kako dati lijek:

Pokušajte s “čarobnom pastom”

Većina beba će lakše uzeti lijek u obliku tekućine, ali ako vaša beba voli pljuvati ili puno bljucka, upitajte svog liječnika da li se taj isti lijek može dobiti u obliku tableta za žvakanje. Zdrobite tabletu između dvije žlice i dodajte par kapi vode da dobijete gustu pastu. Stavljajte male količine paste na vrhu prsta na unutrašnjost bebinog obraza a beba će to progutati bez otpora. Okus tableta za žvakanje je obično bolji od tekućeg lijeka. To je slučaj i kod acetaminofena.

Napravite “džepić” u obrazu

To je tajno oružje kojim se služi pri davanju lijeka okorjelim “pljuvačima”. Kao prvo, lijek neka bude nadohvat ruke prije nego što počnete proceduru:

Položite glavu bebe na svoju ruku, na unutrašnju stranu lakta. Dlanom iste ruke prekrijte obraz i kažiprstom ili srednjim prstom lagano povucite kut usta prema van i na taj način ćete dobiti “džepić” u obrazu. Drugom rukom kapljite lijek u “džepić”, malo po malo.

Ovaj zahvat drži bebina usta otvorenima, a glavu mirnom. Najbolje od svega je što vaš prst onemogućava bebi da pljune lijek. Držite bebu tako dok ne proguta sav lijek.

Poslužite se kamuflažom

Zdrobljena tableta se može sakriti u sendvič – pomiješati u pekmez, pasta od tablete i vode se može sakriti ispod maslaca; ili se lijek može staviti u mlijeko, adaptirano mlijeko ili sok. Učinite lijek sto privlačnijim, ali ne lažite djetetu da je to bombon. Međutim, prije nego primjenite ovu metodu upitajte liječnika da li se određeni lijek, koji ste dobili, smije uzimati sa hranom. Dosta lijekova se uzima prije ili poslije jela, pa ako je to pravilo za lijek koji ste dobili – radije se poslužite nekom od drugih navedenih metoda.

Poslužite se žlicom za lijek, kapaljkom i ostalim pomagalima

Plitku plastičnu žlicu, koja se dobije uz lijek ili nabavi u ljekarni, lakše je koristiti nego čajnu žličicu. Kako biste bili sigurni da je dijete uzelo sav lijek, pri izvlacenju žlice iz usta, povucite ju uz gornju usnicu djeteta, da što manje ostane u žlici.

Kapaljkom se jednostavno može dati lijek, treba ju postaviti između unutrašnje strane obraza i desni, pa ukapavati po par kapi i čekati da dijete proguta prije nego što se ukapa još.

Neke bebe najlakše uzmu lijek iz male plastične čašice. Takva čašica, inače, može dobro poslužiti da se uhvati ono što iscuri iz usta ili beba pljune, kako bi se moglo ponovno dati.

Važno je dobro ciljati

Pokušajte izbjeći osjetljive dijelove usta. Glavnina bradavica za raspoznavanje okusa nalazi se na prednjoj strani i sredini jezika. Podražaj nepca i stražnjeg dijela jezika uzrokovat će nagon za povraćanjem. Najbolje područje je između unutrašnje strane obraza i desni, prema stražnjem dijelu usne šupljine.

Što kada beba ispljune lijek?

Veći dio lijeka se apsorbira unutar 30 – 45 minuta. Ako je beba uspjela zadržati lijek tako dugo, obično ne treba nadoknađivati dozu. Ako beba povrati lijek odmah, dozu treba ponoviti, osim u slučajevima gdje se radi o vrlo preciznim dozama (lijekovi za srce, astmu). Ako beba povrati antibiotik unutar 10 minuta od davanja lijeka, dozu treba ponoviti.

Ponekad su bebe tako bolesne, da ne mogu zadržati lijek dan oralno pa povrate svaku dozu. To se najčešće događa s lijekovima za snižavanje temperature, kao acetaminofen. Ako dođe do toga, treba koristiti čepiće (supozitorije). Druga mogućnost je da liječnik prepiše čepić koji će spriječiti povraćanje, a treba ga dati djetetu 20 – 30 minuta prije oralnog davanja lijeka. To ce pomoći da dijete ne povrati lijek.

Ako se beba razboli toliko da ne može zadržati antibiotik, postane toliko letargična da ne može progutati i previše povraća da isti lijek zadrži u sebi – to je znak da se stanje pogoršalo te je potrebno ponovno se javiti liječniku. Često jedna injekcija antibiotika može djetetu toliko popraviti stanje, da se može nastaviti s oralnom terapijom. Neki novi antibiotici su dostupni samo u obliku injekcija i djeluju jako brzo, ali su i jako skupi.

Izvor: www.askdrsears.com

SHARE IT:

Comments are closed.